Ο λαός αν δεν ξυπνήσει, κανένα μάτι δεν θα βγει από τον ουρανό και θα σου πει, χαίρω πολύ Θεός.....

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΚΕΨΗΣ

Πριν από λίγες μέρες είδα μια ανάρτηση στο Φ/Β ότι τα FinTech (εταιρίες ηλεκτρονικής χρηματοοικονομικής) θα έχουν σε λίγα χρόνια μεγαλύτερη χρηματιστηριακή "αξία" από το PayPal, Tweeter, F/b κλπ. μαζί ! Δεν με εκπλήσσει. Ο έλεγχος χωρίς μετρητά και η γνώση της αγοραστική συμπεριφοράς (consumer behavior) θα αγγίξουν την απόλυτη φυλακή.

Τι γαρ χρείαν έχομεν καμερών; Τα στοιχεία θα είναι ακαριαία. Η τεχνητή νοημοσύνη (content management) θα περιπολεί και θα προσαρμόζει ακαριαία τη σχέδιο προσέγγισης της αγοράς (marketing). Πρόκειται, ίσως, για την δεύτερη παράγωγο ροής των χρημάτων. Το ίδιο ακαριαίοι θα είναι και οι μηχανισμοί πρώτης άμυνας (διαχείρισης ρίσκου) έναντι black swans και red dragons (αστάθμιστα γεγονότα αλλά με πολλαπλά αποτελέσματα). Ζούμε τον εξανδραποδισμό. Σε απόλυτο βαθμό. Αναπόφευκτα. Οι νόμοι "νομιμοποιούν" ανελευθερίες με το πρόσχημα της "κρίσης" και "προστασίας". Αρκεί ακόμα και μια σκηνοθετημένη κρίση για να ενεργοποιηθεί η μακροχρόνια στέρηση κάθε δικαιώματος και κάθε ιδιοκτησίας! Φοβάμαι ότι ήδη με καταγράφουν να διαπράττω "έγκλημα σκέψης" !

Πάτα το κουμπί ρε Κίμ !

Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος. Η "αποϋλοποίηση" των μετρητών, επιτρέπει καλύτερα την φορολογική επιτήρηση, μειώνει - μέχρι εξαλείψεως - το "μαύρο" χρήμα, το "ντάνιασμα" (κιβώτια ολόκληρα με χαρτονομίσματα, κυρίως ναρκοδολάρια κλπ.), τα έξοδα και αντασφάληση της μεταφοράς από το ένα σημείο στο άλλο ή από τράπεζα σε τράπεζα (handling).

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη μελέτη καταδεικνύει ότι αν και οι νομοθεσίες αυτές στοχεύουν στον έλεγχο της νομισματικής συμπεριφοράς των μαζών, ελάχιστα κάνουν για την διαύγεια των "συμβεβλημένων" εταιρείων που προστατεύουν (κουκλοθεάτρο). Οι πραγματικοί "παίκτες" βρίσκονται σε κάτι νησάκια που χρείαζεσαι χάρτη για να φτάσεις. Πίσω από trust accounts και ιδιάιτερα πίσω από "χρυσόβουλα"-collateral accounts που μόνο απειροελάχιστοι γνωρίζουν και σχεδόν κανείς δεν χειρίζεται.

Το πρόβλημα δεν είναι οι περιορισμοί και η φύση του χρήματος, αλλά η ίδια η ύπαρξή του !

Πάτα το ρε Κίμ ! Το κόκκινο.


Διάπλους